Schaking ten tijde van de Republiek
Schaking was een terugkerend probleem in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Voor het promotieonderzoek Eer tegen eer passeerden zo’n 200 casussen uit de periode 1580-1795 de revue. Deze databank biedt digitaal toegang tot die casussen, evenals tot een aantal kluchten. Zoek op naam, gewest, plaats, periode, schakingsfiguratie of simpelweg op zoekterm. Bij diverse casussen zijn originele stukken als download in pdf beschikbaar; die verschijnen in een apart venster. Vanwege de soms grote hoeveelheid scans kan het openen even duren.
Goed om te weten: de zoekmodule is afgestemd op alle casussen en kluchten in deze databank, uitgezonderd de pdf’s. Heb je aanvullende vragen over het fenomeen schaking of eer, neem dan gerust contact op.
Pagina 23 van 49
Susanna Crabbendam en Marcus de Meyer
Vorm: Jaar: Gewest: Plaats: Beiden zijn naar Culemborg gegaan omdat ze kennelijk geen toestemming hadden om te huwen. Marcus was arts. Gijswijt-Hofstra (1984): M. Gijswijt-Hofstra, Wijkplaatsen voor vervolgden. Asielverlening in Culemborg, Vianen, Buren, Leerdam en IJsselstein van de 16de tot eind 18e eeuw (Dieren 1984) 203. NL-AhGldA […]
Anna Elisabeth van Hondt en Joachim Reinhold van Glasenap
Vorm: Jaar: Gewest: Plaats: Anna Elisabeth was een adellijke erfdochter die zou zijn geschaakt door Joachim, hoewel details verder niet bekend zijn. Molhuysen, P.C. en P.J. Blok, Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (Leiden 1911), deel 9, 1933, 289 e.v. (lemma Glasenap, Joachim Reinhold baron van)
Anna Mechteld/Mathilde Françoise van Hövell tot Westerflier en Henricus Wilhelmus van Radzitzky d’Ostrowick
Vorm: Jaar: Gewest: Plaats: Ze zijn samen via het achterpoortje van het huis van haar ouders in de Penninghoek, in de Spijkerboorsteeg te Deventer, vertrokken. Het verhaal staat in een serie over gemeentewapens, in dit geval van Netterden, in het Jaarboek Achterhoek en Liemers.Zie http://www.netterden.net/G/pags/wapen.html.
Anna Elisabeth Vlaer en Johan Kol
Vorm: Jaar: Gewest: Plaats: De kantoorbediende Johan Kol (1726-1805) werd verliefd op Anna Elisabeth Vlaer (1726-1778), dochter van een Utrechtse bankier. Het verhaal dat geen andere bron heeft dan een mededeling aan de schrijver die het vermeldde in een artikel voor het Rotterdams jaarboekje, vertelde dat de bankier zijn bedrukte bediende […]
Pagina 23 van 49