Een strijd van eer tegen eer
In de vroegmoderne tijd was eer de maatschappelijke meetlat waarlangs burgers beoordeeld werden. Iedereen had persoonlijke eer en het was zaak om altijd alert te zijn op kansen om die eer te verhogen, dan wel bedreigingen die de eer zouden verlagen. Een huwelijk was voor jongemannen een kans om van eerpositie te wisselen, vooral als de dame in kwestie tot een hogere eergroep behoorde. Maar vooraanstaande families zaten niet te wachten op een huwelijkskandidaat uit een lagere eergroep. En dat kon voor conflicten zorgen, met schaking als ultieme ontknoping. Bekijk en beluister hier het lekenpraatje dat op 4 juli 2017 voorafgaande aan de promotie van Rolf Hage is gehouden.
Schaking: een gewaagde zet
Schaking was een ongeoorloofd vertrek van een jong stel dat met elkaar wilde huwen, maar daarvoor geen goedkeuring had. Het was een handeling uit eerbehoud die de eerposities op scherp zette. De eerreflex kwam vaak van de familie, maar soms ook van de overheid, de kerk of andere partijen. De sancties konden zwaar zijn, passend bij een manifeste eersamenleving. Schaking klinkt misschien als een romantisch avontuur, maar het was een serieuze zaak. Een gewaagde zet die altijd tot een reactie leidde. Schaking was een strijd van de eer van het paar tegen de eer van haar familie, met zelden een uitgesproken winnaar.
Proefschrift schaking
De Databank Schakingen brengt het fenomeen schaking voor het voetlicht in archiefbronnen en literatuur. Deze databank vormt een geheel met het boek Eer tegen eer. Een cultuurhistorische studie van schakingen tijdens de Republiek, 1580-1795. De handelseditie van dit proefschrift is in maart 2019 verschenen bij Uitgeverij Verloren.
Klik hier voor een blik op de inhoud zoals gepresenteerd door Historiek op youtube op 26 maart 2019.
Recensies: Recensiebank Historisch Huis (juni 2019), Brabant Cultureel (juni 2019), Brabants Dagblad (juni 2019), Nederlands Dagblad (20 september 2019), TSEG (vol. 16, no 3-4, 2019), TvG, jrg 132, no. 4, 2019, 688-691, BMGN (Low Countries Historical Reviews) vol. 135, 2020, review 53, Early Modern Low Countries 5(2021) 2, 386-388.
Zoeken:
Uw zoekterm wordt gezocht in Casussen in de databank, behalve in de scans van archiefstukken.
Voor zoeken in Kluchten: klik hierboven op Kluchten en vul dan uw zoekterm in op de te verschijnen pagina.
Pagina 19 van 51
Johanna Magdalena Catharina Judith van Dorth en Engelbert Crookceus
Vorm: Jaar: Gewest: Plaats: Judith van Dorth had uitgesproken opvattingen, die haar uiteindelijk de das omdeden. Waarschijnlijk was zij de kracht achter haar ‘schaking’. Setten Gert Jan van, ‘Dorth, Judith van‘, Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (2009/2014). Manschot-Tijdink, H. ‘Johanna Magdalena Catharina Judith van Dorth 1747-1799, Stiftsjuffer en Orangist’, […]
Johanna Jacoba Herbertina Mauritia van der Does van Noordwijk en Thimon Cornelis van Heerdt
Vorm: Jaar: Gewest: Plaats: Thimon Cornelis van Heerdt was gehuwd met Johanna Jacoba Herbertina Maurita van der Does van Noordwijk. Het paar had vermoedelijk in 1781 “een groote geneegendheid en reciproque liefde voor elkanderen opgevat”, zo beschrijven ze de situatie in hun rekest aan de Staten van Holland en West-Friesland[1]. Ze maakten […]
Johanna Gans en Antoni Wylde
Vorm: Jaar: Gewest: Plaats: Geen details bekend, behalve dan de vermeldingen hieronder. Antoni was een Schotse huurling. Gijswijt-Hofstra, M., Wijkplaatsen voor vervolgden. Asielverlening in Culemborg, Vianen, Buren, Leerdam en IJsselstein van de 16de tot eind 18e eeuw (Dieren 1984), 203. Zij noemt hem Antoni Wilde en haar Johanna […]
Johanna Cornelia Margarita van Domselaar en Jacobus Zilch en Isaac Wolfram
Vorm: Jaar: Gewest: Plaats: Volgens De Nederlandsche Leeuw, 82 (1965) 93-94 zou Johanna in 1782 door luitenant Jacobus Zilch en in 1787 door kapitein-luitenant Isaac Wolfram zijn ontvoerd. Maar ze is gehuwd met Johannes Jacobus Bresser.
Pagina 19 van 51